Τα μυρμήγκια είναι έντομα που δεν μεταφέρουν ασθένειες για τον άνθρωπο.

Για τα μικρά παιδιά όμως και τα βρέφη, μπορεί να αποβούν επικίνδυνα σε περίπτωση που τα καταπιούν άθελά τους, γιατί παράγουν μια ουσία που ονομάζεται μυρμηγκικό οξύ(χημικός τύπος –HCOOH) που προκαλεί στα μικρά παιδιά εμετούς, διάρροιες ναυτία κλπ.

Έρχονται μέσα στα σπίτια από εξωτερικούς χώρους, κήπους για παράδειγμα με συσκευασμένο χώμα για γλάστρες στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων.

 

Επίσης, τα μυρμήγκια σκάβουν στοές και σήραγγες και προκαλούν σε βάθος χρόνου σοβαρές ζημιές στα κτίρια και στα διαμερίσματα.
Στην Ελλάδα έχουμε κυρίως τέσσερεις τύπους μυρμηγγκιών που δημιουργούν προβλήματα στις κατοικημένες περιοχές..

 

Μυρμήγκι Κήπων

(Lasius Niger)

Μυρμήγκι Ξύλου

(Camponotus)

Μυρμήγκι Φαραώ

(Monomorium Faraonis)

Μυρμήγκι Φάντασμα

 (Tapinoma Melanocephalum)

Το κάθε είδος θέλει ξεχωριστή αντιμετώπιση και διαφορετικά φάρμακα.

Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως σε ψεκάσιμη μορφή και σε μορφή γέλης(ζελέ),θεωρούνται-ειδικά το ζελέ-από τα πλέον ασφαλή φάρμακα για τον άνθρωπο ,τα οικόσιτα ζώα και το περιβάλλον ,και η δράση τους είναι άμεση και μεγάλης διάρκειας,

Είναι σημαντικό πάντως να γνωρίζει ο πελάτης πως τα μυρμήγκια πάντα θα εμφανίζονται σε έναν χώρο κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης συνήθως και η εφαρμογή για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνεται όταν τα έντομα έχουν ξεκινήσει για τα καλά την κυκλοφορία τους μέσα ή έξω από το σπίτι.