Η σφήκα είναι έντομο που ανήκει στην τάξη των Υμενοπτέρων (Hymenoptera), στην οικογένεια Vespidae, και το οποίο φέρει κεντρί.(κεντροφόρο) Θεωρούνται πολύ συγγενικά έντομα με τις μέλισσες και ζουν και τα δυο σε κοινωνίες. Οι φωλιές τους μοιάζουν με εξάγωνα κελιά, είναι γκρίζες και μοιάζουν με το χαρτόνι. Οι σφήκες δημιουργούν προβλήματα στον άνθρωπο όταν αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς ή κτίζουν φωλιές κοντά σε οικιακούς χώρους.

Σε αντίθεση με τις μέλισσες οι σφήκες επιβιώνουν μετά από τσίμπημα και οπτικά η διαφορά που οι περισσότεροι μπερδεύουν το ένα έντομο με το άλλο ,είναι ότι η σφήκα σε σχέση με την μέλισσα είναι πιο κίτρινη.

Γενικά είναι πολύ ωφέλιμα έντομα για το περιβάλλον διότι οι ενήλικες σφήκες τρέφονται με ένα μεγάλο εύρος τροφών όπως πρωτεΐνες (γύρη), σακχαρούχες ουσίες (καρποί, σταφύλια, χυμοί φρούτων), νεκρής οργανικής ύλης σε αποσύνθεση δρώντας ως αποικοδομητές άλλα και ζωντανά έντομα (μέλισσες, πεταλούδες κλπ).

 Τα πιο συχνά είδη στην Ελλάδα είναι τα :

         Vespula vulgaris (κοινή σφήκα)

         Vespa orientalis και Vespa crabro (ανατολική & ευρωπαϊκή σφήκα)

Η αντιμετώπιση ή η μείωση του πληθυσμού τους γίνεται με την χρήση τροφοελκυστικων δολωμάτων (ψάρι κρέας ή σάκχαρα) σε παγίδες σύλληψης  είτε με την χρήση κάποιου βιοκτονου σκευάσματος το οποίο ψεκάζεται απευθείας στην φωλιά  ή στο σημείο που παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση εντόμων.