Οι σαύρες (η αλλιώς γκέκο) είναι ζώα της ομοταξίας ερπετά (Reptilia) έχουν τέσσερα πόδια και κινούμενα βλέφαρα. Οι σαύρες τρέφονται με έντομα ή τρωκτικά λίγα είδη τους είναι παμφάγα ή φυτοφάγα. Τα περισσότερα άλλα είδη σαύρας είναι τελείως αβλαβή για τον άνθρωπο.

Συνολικά, οι σαύρες είναι περισσότερο ωφέλιμες παρά επιβλαβείς συνέπειες για τον άνθρωπο γιατί είναι σημαντικοί θηρευτές βλαβερών ειδών (εντόμων)

Οι περισσότερες σαύρες είναι ωοτόκες (ο κανόνας για τα ερπετά), αλλά λίγα είδη είναι ζωοτόκα.

 

Η αντιμετώπιση τους ποικίλει ανάλογα με τον χώρο που παρατηρείται η προσβολή. Σε χώρους εξωτερικούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί  σκεύασμα απωθητικό με προληπτική και κατασταλτική δράση. Είναι υγρό σκεύασμα όπου ψεκάζετε σε λείες επιφάνειες, πλακάκια, ακόμα και σε τοίχους σε εξωτερικούς χώρους . Έχει δράση προληπτική, δηλαδή εμποδίζει την είσοδο των ζώων και ερπετών σε ένα χώρο καθώς και κατασταλτική γιατί απομακρύνει αυτά που ήδη βρίσκονται στο χώρο.

Σε πετρώδη εδάφη, μάνδρες, τοίχους, κτιστά πρεβάζια και περιφράξεις  ιδανικό σκεύασμα για χρήση είναι το κοκκώδες με μεγάλη διάρκεια και ισχυρή αποτελεσματικότητα.

Στο εσωτερικό χώρο όταν παρατηρείται η παρουσία τους χρησιμοποιούνται παγίδες σύλληψης με προσελκύστηκες ουσίες συνήθως φερομονες που είναι τελείως ακίνδυνες για τον άνθρωπο και άλλα κατοικίδια.